
 

 

INTERPRETATION:   IIAR SC 2019-1 
 
SUBJECT:   Evaporators with Surge Drums in Areas Other than a  
   Machinery Room 
 
  
QUESTION 1: Are there any exclusions to the types of evaporator that can be located in 

areas other than a machinery room? 
   
ANSWER 1: No. However, this interpretation response is limited to evaporators 

in industrial occupancies, and is based on IIAR 2-2014, section 4.2.3, 
item 1.  

 
QUESTION 2: Given the definition of “Evaporator” in IIAR I-2017, is there any possible 

type of evaporator that is NOT used for refrigeration or dehumidification 
and cannot be used outside a machinery room? 

 
ANSWER 2: The Standards Committee cannot speculate on all possible 

evaporator or heat exchanger designs that may exist either now or 
in the future.  However, low-side evaporators common to the 
industrial refrigeration industry are acceptable. These types include 
forced air (coil-and- fin), plate-and-frame, plate-and-shell, shell-
and-tube, scraped surface, tube-in-tube, and jacketed tanks.   

 
QUESTION 3: Is any portion of an evaporator that does not completely enclose the 

space in which the refrigerant evaporates allowed in an industrial 
occupancy that is not a machinery room or the outdoors? 

 
ANSWER 3:  Yes. 
 
QUESTION 4: Is a surge drum or other separation vessel into which liquid warmer than 

the saturated temperature in the vessel flows and is expected to have its 
excess heat (i.e. temperature above local saturation) absorbed by the 
refrigerant in the vessel via evaporation considered an evaporator, and 
therefore locatable inside an industrial occupancy that is neither a 
machinery room nor outdoors? 



 

 

 
ANSWER 4: A surge drum (vessel) that is used for circulation and liquid/vapor 

separation of refrigerant in gravity-fed evaporators, and dedicated 
solely to the operation of the evaporators, is considered part of the 
total evaporator, and thus is permitted. The surge drum must not 
be used as a storage, distribution, or transfer vessel for other 
portions of the refrigeration system. Surge drums that are 
incorporated into evaporator designs must nonetheless be designed 
and maintained according to IIAR standards related to ASME and 
Non-ASME vessels.   

 
 
QUESTION 5: Follow-up – Would such a separation vessel fed by liquid colder than the 

local saturation temperature not be considered an evaporator since the 
refrigerant in such a vessel is not intended to absorb heat from the 
incoming refrigerant?  

 
ANSWER 5: No. The temperature of the make-up liquid feeding a surge drum 

has no bearing on the function of the surge drum and its 
consideration as part of the evaporator.  

 
 
 
COMMITTEE ACTION:  Clarify normative language in IIAR 2-2020.  
 
 


